U Islamskom centru Rijeka održana 7. konferencija mladeži IZ u Hrvatskoj

Islamski centar rijeka mala

Islamski centar Rijeka domaćin 7. konferenciji mladeži Islamske zajednice u Hrvatskoj

n-600x399 (1)

U subotu i nedjelju (5. – 6. 4.2014.) u Islamskom centru Rijeka održana je 7. konferencija islamske mladeži. Konferenciju su organizirali Mešihatov Ured za da’vu i mladež te OKM Medžlisa Islamske zajednice Rijeka pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Konferenciji su prisustvovali mladi iz cijele Hrvatske, više od 200 učesnika i učesnica. Ovogodišnja konferencija je bila usmjerena na ukazivanje potrebe razvijanja dijaloga među muslimanima, koji nedostaje, a koji je potreban radi boljeg razumijevanja i razvijanja zajedništva.

kon_1.jpg

S tim u vezi,nakon pozdravnih riječi glavnog imama Hajrudin ef. Mujkanovića, prisutnima se obratio voditelj Ureda za da’vu i mladež mr. Mirza ef. Mešić. Pregled trenutnog stanja i položaja muslimana, kako na globalnoj tako i na regionalnoj razini, učesnicima je izložio prof. dr. Ahmet Alibašić. Učesnice i učesnici su imali priliku čuti zanimljivu analizu uzroka trenutnog stanja muslimana kao i razmišljanja o mogućnostima daljnjeg razvoja situacije. Nakon prof. dr. Alibašića prisutnima se obratio dr. Nedžad Ajnadžić, general Armije RBiH u mirovini, koji je ukazao na posebnosti i važnost obrane glavnog grada Bosne i Hercegovine Sarajeva za vrijeme agresije od 1992. – 1995.

kon_4.jpg

Prisutne je, u ime muftije dr. Aziz ef. Hasanovića, poselamio tajnik Mešihata mr. Nermin ef. Botonjić. Konferencija je obilovala zanimljivim predavanjima, a što je najvažnije prilikama za druženje, upoznavanje i povezivanje mladeži iz cijele Hrvatske. Konferenciji su se priključili i gimnazijalci iz Velike Kladuše koji su u pratnji svog glavnog imama došli na Konferenciju. Za pohvaliti je odaziv i zanimanje mladeži za održavanje ovakvih konferencija kao i njihov entuzijazam za realizaciju istih, a posebnu pohvalu su zaslužili mladi iz Rijeke koji su ponijeli i najveći teret realizacije ovogodišnje konferencije.

kon_3.jpg

Svojim nastupom i jednom ilahijom u svečanost 7. konferencije mladeži IZ u Hrvatskoj uveli su nas zbor MIZ Rijeka “Selsebil” i “Ajnur”.

kon_2.jpg

H.M.