U Islamskom centru Rijeka održana svečana sjednica Mešihata IZ

slika džamije (140 x 87)

U Islamskom centru Rijeka održana svečana sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hravtskoj

img_4454

U svečanom ozračju priprema za njegovo službeno otvorenje, u Islamskom centru Rijeka održana je u nedjelju sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Taj dan kada je prvi put poslije dvanaest godina održana sjednica Mešihata u Rijeci, ostat će zabilježen u povijesti Islamske zajednice u Hrvatskoj čiji su pripadnici i članovi s ponosom i radošću dočekali okončanje velikog posla kakav je zahtijevala gradnja ICR-a Rijeka. Dopredsjednik MIZ-a Rijeka h. Adem ef. Smajić je u ime IOM Rijeka poselamio goste izrazivši im dobrodošlicu i zaželivši uspješan rad Mešihata. Glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović u kongresnoj dvorani je također pozdravio goste i zaželio im dobrodošlicu, te podsjetio na sve one koji su preselili na ahiret a svojim doprinosom su doprinjeli da se Islamski centar izgradi, počevši od rahmetli Muhameda Tokalića i Abdulferda Dervišiija, dugogdišnjih članova i predsjednika IOM Rijeka.

img_4460 (1)

Muftija Aziz ef. Hasanović otvorio je sjednicu učenjem jasina za sve vakife Islamske zajednice u Hrvatskoj. S posebnim osvrtom na riječke vakife. Potom su se na dnevnom redu našla brojna aktualna pitanja koja su u nadležnosti Mešihata IZ u Hrvatskoj.

img_4486

Uz ostalo, poseban dio sjednice članovi Mešihata posvetili su opsežnom i detaljnom izvještaju što ga je o gradnji ICR-a podnio voditelj projekta i član Mešihata gospodin Irhad Meheljić. U dijelu sjednice koji se odnosio na pripreme za svečanosti otvorenja, pojedinosti o složenim organizacijskim planovima, te pripremama za dočeka više desetaka tisuća gostiju ali i visokim dužnosnicima tri države: Hrvatske, Države Katar te Bosne i Hercegovine, kompliciranim protokolarnim posebnostima, te opsežnoj medijskoj pokrivenosti događaja govorili su Neđad Tokalić, Ermina Duraj i Nađa Berbić.

img_4472

Članovi Mešihata usvojili su niz odluka vezanih uz svečanost otvorenja, a Islamski centar Rijeka nakon poden namaza posjetili su i predstavnici protokola predsjednika R epublike Hrvatske dr. Ive Josipovića koji su informirani o svim pripremama za svečano otvorenje. Protokol Predsjednika RH je iznenađen spremnošću i organiziranošću svih službi MIZ Rijeka za svečanost otvorenje Islamskog centra i u tome im iskreno čestitao. Muftija Hasanović je također izrazio svoje zadovoljstvo profesionalne organiziranosti službi MIZ za otvorenje.

img_4494

Sjednica Mešihata IZ u Hravstkoj je završena učenjem fatihe a nakon toga je upriličen zajednički ručak sa članovima Mešihata i predstavnicim protokola predsjednika R Hrvatske.

Hajrudin Mujkanović