Uspješan nastup zbora Medžlisa Rijeka – SELSEBIL – u džematu Luzern

U petak 11.06.2010.g. delegacija Medžlisa IZ Rijeka u sastavu, glavni imam Hajrudin ef. Mujkanović, muallime Almedina Mujkanović i Besima Đikić te članice zbora  SELSEBIL su se predstavili džematu i džematlijam Luzerna. Nastup je organiziran povodom Prve godišnjice otvorenja Islamskog kulturnog centra u Luzernu. Na mevludskom programu nazočili su ugledni gosti iz BiH, zamjenik reisu-l-uleme, hafiz Ismet ef. Spahić, generalni sekretar Rijeseta IZ u BiH, Muhamed Salkić, direktor vakufske direkcije Nezim Halilović, koordinator za Dijasporu IZ, Mirsad Kalajdžić, glavni imam za Švicarsku Ibrahim Husanović, npredsjednik IZ Bošnjaka, Mirsad Mujadžić, izslaniici Ambasadaora BiH u Švicarskoj te imami džemata u Švicarskoj i drugi  gosti. Nakon uspješno izvedenog programa zbora SELSEBIL prigodnim predavanjem se obratio hafiz Ismet ef. Spahić, čestitajući džematlijama džemata Luzern an njihovom uspjehu, izrazivši želju da će i dalje biti aktivni, radini i složni kao i do sada. U svom kratkom izlaganju ukazao je na nužnost postojanja i unaprjeđivanja IZ u Švicarskoj koja je garanat opstanka Islama i muslimana na prostorima Švicarske. Nakon klanjaja akšam namaza upriličeno je zajedničko druženje i večera za goste.

U subotu 12.06.2010.g. u kasnim večernjim satima zbor MIZ Rijeka, SELSEBIL se ponovo predstavio sa pet ilahija i kasida u prepunoj dvorani u gradu Sempach, nedaleko od Luzerna. Program je otvoren učenjem ašareta, glavnog imama riječkog, Hajrudin ef. Mujkanovića, nakon čega je uslijedilo obraćanje uvaženih gostiju a na samom kraju i obraćanje zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismeta ef. Spahića, koji je u svom govoru ukazao na važnost zajedničkih okupljnja muslimana na prostoru cijele Švicarske. Nakon prvog dijela vjerskog programa, učenje kurana, ilahija i kasida te obraćanja uvaženih gostiju, nastavljen je kulturno-zabavni program, predstavljanje kulturno-umjetničkih društava džemata Luzern i drugih džemata iz Švicarske.

Delegacija Medžlisa IZ Rijeka na čelu sa glavnim imamom, Hajrudin ef. Mujkanovićem, koji je iskoristio priliku dogovorivši službenu posjetu zamjenika reisu-l-uleme, hafiza Ismeta ef. Spahića, Medžlisu IZ Rijeka gdje bi posjetio i gradilište Islamskog kulturnog centra koji je trenutno u fazi gradnje.

Nakon službenog dijela boravaka i predstavljanja delegacije Medžlisa Rijeka džematu Luzern, nedjelja vrijeme prije i poslije podne je iskorišteno za razgledavanje znamenitosti grada Luzerna, nakon čega se krenulo put Rijeke, stigavši u kasnim večernjim satima.

Neka dragi Bog podari svako dobro i napredak džematu Luzern, kao i svim džematima u Švicarskoj.

H.M.

luzern_290_1 luzern_290_2 luzern_290_3 luzern_290_4 luzern_290_5 luzern_600_1 luzern_600_2 selsebil_1_290 selsebil_2_290 selsebil_2_600 selsebil_3_290