Uspješno realiziran četvrti konvoj mladih u Srebrenicu

U petak i subotu, 28. i 29.05.2010.g.  ispred Islamskog kulturnog centra  u Zagrebu, nakon pozdravnih i uvodnih riječi organizatora Vijeća Bošnjaka grada Zagreba i Islamske zajednice u Hrvatskoj, kolona od jedanaest autobusa, većinom mladih osoba,  uz pratnju policije sretno se zaputila ka Srebrenici. Nakon ugodnog šestosatnog putovanja kovoja, u Tuzlu se stiglo kasno u noć, a domaćin je bila Behram begova medresa u Tuzli. Nakon kratkog noćnog odmora u jutarnjim satima, poslije sabah namaza i doručka u 07:00 sati nastavilo se putovanje prema Srebrenici. Uz pratnju policije u Srebrenicu se stiglo u 10:00 sati, a u memorijalnom centru Potočari musafire su dočekali domaćini, Načelnik općine Srebrenica, Glavni imam MIZ Srebrenica i Udruženje majki Srebrenice. Nakon pozdravnih i riječi dobrodošlice Načelnika i glavnog imama, nastavljeno je sa predviđenim programom i aktivnostima obilazka Potačara, sat povijesti, prezentacija dokumentarnog filma o stradanju Bošnjaka u Potočarima, zajednički tevhid za sve poginule, podne namaz i misa u katoličkoj crkvi u Srebrenici. Nakon podne namaza za sve goste je pripremljen skroman domaćinski ručaka, a u predvečernjim satima organiziran je mimohod folkornih društava kroz Srebrenicu a zatim i nastup u Domu kulture u Srebrenici. Poslije završenog kulturnog dijela manifestacije “Dani Srebrenice”, musafiri su krenuli nazad a u povratku se nakratko zaustavili u Kalesiji a onda nastavili put Hrvatske. Ovogodišnji konvoj mladih u Srebrenicu je uspješno realiziran a specifičnost konvoja su i mnogi gosti namuslimani, predstavnici vlasti i drugih institucija iz Hrvatske.

Među pestotinjak mladih, u konvoju su sudjelovali i mladi Islamske zajednice Rijeka, a među njima je bio i vodič glavni imam, Hajrudin ef. Mujkanović.

Molimo dragog Boga da svima onima koji su zaslužni za realizaciju konvoja “Da se nikad ne zaboravi”, neka dragi Bog obilato nagradi a svim poginulim u Srebrenici podari lijepi džennet.

 H.M.

srebrenica 6 srebrenica 5 srebrenica 4 srebrenica 3 srebrenica 2 srebrenica 1