Uspješno realizirano 17. Europsko natjecanje učača Kur’ana u Zagrebu

natjecanje_3U Zagrebačkoj džamiji je, povodom njenog 23. rođendana, od 21.-25.10.2010./   13.-17.11.1431.h.g., održano 17. europsko natjecanje učača Kur’ana. Natjecanje je  održano pod pokroviteljstvom i u organizaciji Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, Svjetske organizacije za hifz iz Džidde, Isesco-a i Medžlisa islamske zajednice Zagreb. Natjecanje je održano u pet kategorija: tilawetu, tilawetu za učenike Medresa, hifzu 5 duževa, hifzu 15 džuzeva, te u hifzu cijeloga Kur’ana. Organizatori su ove godine zaprimili 74 prijave iz 19 zemalja, što je do sada, najveći broj prijavljenih natjecatelja. Natjecanje je svečano otvoreno u četvrtak, 21.10.2010., nakon akšam–namaza. Svečanom su otvorenju prisustvovali predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj, predstavnici diplomatskog zbora, grada Zagreba, novinari domaćih i stranih medija, te brojni gosti i zagrebačke džematlije.

natjecanje_5.Nakon što je hfz. Muhamed Riza Hadžihidr, gost iz Irana i direktor Fondacije Kur’ana u Tirani  proučio ašere, prisutnima se obratio glavni zagrebački imam hfz. Aziz ef. Alili. Nekada i sam sudionik na ovom natjecanju, a sada član ocjenjivačke komisije, podsjetio je prisutne da je zagrebačka džamija diljem svijeta postala prepoznatljiva ponajviše po svojemu takmičenju učača Kur’ana. „Osvrćući se danas na protekle 23 godine, s radošću možemo istaknuti da je  razdoblje djelovanja džamije u Zagrebu i Islamskog centra u njoj, opravdalo naše nade bogatim rezultatima. Nesumnjivo, najveća zasluga naše džamije jeste što je uspjela realizirati lik i sadržaj suvremenog islamskog centra, nikad ne zaboravljajući na Kur’an, kao primarni program života. Održavanjem tradicije natjecanja učača Kur’ana, povodom obljetnice svečanog otvorenja,  Zagrebačka džamija je ostala vjerna samoj sebi i na taj način pokazala da je dostojna svoje misije, te da je opravdala povjerenje onih koji su pomogli njezinu izgradnju. Bez velike požrtvovnosti članova natjecanje_1Organizacionog odbora natjecanja na čelu sa muftijom Ševkom ef. Omerbašićem, ali i vrijednog zagrebačkog džemata, ovo natjecanje ne bi bilo prepoznato kao jedno od najboljih. Na to ukazuje činjenica da Islamske zajednice iz cijele Evrope svoje predstavnike šalju samo na ovo evropsko natjecanje, smatrajući ga najprestižnijim” – istaknuo je u svojem uvodnom obraćanju glavni zagrebački imam. Nakon hfz. Alilija prisutnima su se obratili dr. Enes Kerzun, predstavnik Svjetske organizacije za hifz iz Saudijske Arabije, te dr. Jusuf  Abu Daka, predstavnik Svjetske islamske  organizacije za znanost i kulturu ( ISESCO). Natjecanje učača Kur’ana jedno je od najstarijih i najorganiziranijih u svijetu a održava se svake godine povodom obilježavanja svečanog otvorenja Zagrebačke džamije. Predsjednik Organizacionog odbora natjecanja muftija Omerbašić naglasio je kako je sretan što sa svojim suradnicima, iznova može ugostiti najbolje učače Kur’ana u Europi.

natjecanje_2-2.U petak i subotu, nastupili su natjecatelji po ranije utvrđenom rasporedu. Ocjenjivala ih je šesteročlana komisija koju su činili:hfz. dr Fadil Fazlić, predsjednik i članovi: hfz. Abdullah El-Muhib, Kraljevina Saudijska Arabija, hfz. dr. Halil ef. Mehtić, BiH,  hfz. Bajram Ajeti, Makedonija, hfz. Selman Okumuš, Turska, te hfz. Aziz Alili, Hrvatska. Za vrijeme trajanja natjecanja zagrebačka džamija je bila ispunjena dragim musafirima iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije i u manjem broju iz drugih država. Već neko vrijeme u Islamskom centru Zagreb postoji interes najmlađih polaznika vjeronauka i njihovih roditelja za učenjem hifza. Uz predan rad samih učenika i njihovih muallima, neki od njih su na ozbiljnom putu da postanu hafizi Kur’ana. Na tom putu će im svakako pomoći i otvaranje Škole hifza u našem Centru,natjecanje_6 koju već sada pohađa 10 polaznika. U revijalnom dijelu natjecanja našlo se mjesta i za predstavljanje ove marljive dječice, koja su na taj način ovu veliku manifestaciju učinili još svečanijom. Među njima je bio i gost iz Doboja, jedanaestogodišnji Aziz Hodžić, pobjednik mektepskog natjecanja u učenju Kur’ana Zeničko-dobojskog kantona koji, kao ni oni koji su učili prije njega, nikoga nije ostavio ravnodušnim. U subotu, 23.10.2010.god., s akšam-namazom, nakon nastupanja posljednjeg natjecatelja, proučen je tradicionalni Veliki mevlud na kojem su nastupili svi sudionici sa svojim profesorima. Nakon mevludskog programa uslijedilo je proglašenje pobjednika po kategorijama.

REZULTATI NATJECANJA

Kategorija tilawet Medresa:

 1. Nura Jesri,   Gazi Isabegova  medresa – Novi Pazar                          92,66
 2. Namik Džaferagić , medresa Osman ef. Redžović – Visoko         91,66
 3. Merjem Kaljanac, Gazi Husrevbegova  medresa – Sarajevo           91,50

Kategorija tilawet:

 1. Abdullah Karabacak, Turska                                                 97,00
 2. Adem Bilir, Turska                                                                     94,50
 3. Zekirja Kurtishi, Preševsko muftijstvo,  Srbija             92,33

Kategorija 5 džuzeva:

 1. Mahira Vlajčić,      BiH                                                             97,16
 2. Merjema Šišić,      BiH                                                             96,83
 3. Jusuf  Bećoja,      BiH                                                               87,83

Kategorija 15 džuzeva:

 1. Mohamed A. Moalin,  Švedska                                                   99,33
 2. Adem Mehmed, Bugarska                                                           88,33
 3. Zamzam Mohamud, Finska                                                        86,83

Kategorija hifza:

 1. Mohamet Achaibi , Francuska                                                   95,66
 2. Emrah Litrić , BIH                                                                         96,50
 3. Mohammad  I. Aswat, Engleska                                                 92,33

Svim natjecateljima  su dodijeljena priznanja, a pobjednicima i novčane nagrade.  Na kraju trodnevnog programa, prisutnima se obratio muftija Ševko ef. Omerbašić zahvalivši im što su svojim dolaskom uveličali ovu svečanost u zagrebačkoj džamiji, sa željama da se i sljedeće godine, kada zagrebačka džamija bude obilježavala 24. obljetnicu svoga otvorenja, ponovno okupimo u Islamskom centru.  Pored evropskog natjecanja u Islamskom centru je bio organiziran i evropski skup o Kuranu Časnom pod nazivom „HAFIZI KUR’ANA ČASNOG U EUROPI I NJIHOVA ULOGA U DRUŠTVU

H.M.