Veleposlanica Države Katar NJ.E. Moza Nasser Al Thani u posjeti Islamskom centru

img_7494

U ponedjeljak 18.11.2013.g. u Islamskom centru Rijeka, glavni imam Hajrudin ef. Mujkanović sa riječkim imamima, dopredsjednikom IOM Rijeka, članovima Muallimskog vijeća, članicama Vijeća žena MIZ Rijeka službeno je primio Veleposlanicu Države Katar Nj. E. Moza Nasser Al-Thani u pratnji glavne tajnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova NJ.E. Vesnu Cvjetković i gospođu Ivanu Alilović. Prvi je ovo posjet veleposlanice od nedavnog imenovanja na novu dužnost u Veelposlanstvu Države Katar u Republici Hrvatskoj. Glavni imam sa suradnicma je Veleposlanicu i goste u njenoj pratnji upoznao sa prostorijama Islamskog centra počevši od molitevnog prostora do prostorija društvenog sadržaja napomenuvši važnost Kongresnog centra koji nosi ime NJ.E. Hammad Bin Halifa Al Thani njemu u čast. Kongresni centar dat u čast Emira Katara je samo mali znak zahvalnosti za sve ono što je učinio za izgrdanju Islamskog centra i dalje čineći i nakon otvorenja.
img_7501
Veleposlanica je pogledala i prostorije za vjersku pouku i stambni dio Centra. Nakon detaljnog razgledavanja Centra i upoznavanja sa njegovim sadržajem. Veleposlanica sa gostima svečano je primljena u divanhani gdje joj je glavni imam još jednom poželio dobrodošlicu kao i glavnoj tajnici MVEP na posjeti Islamskom centru i ukazanoj časti.
kat_36
Hajrudin ef. Mujkanović je u ime cijele Islamske zajednice i svih članova izrazio svoju neizmjernu zahvalnost Emiru Katara na pomoći izgradnje Islamskog centra kojeg su muslimani toliko dugo čekali. Upoznao je veleposlanicu s aktivnostima Islamske zajednice u Rijeci a samim tim i Islamskog centra. Istaknuo je da su do sada ostvareni neki projekt vjerujući da će ih u narednim godinama biti još više čime Islamski centar ispunjava svoju zadaću. Muslimani Rijeka su zahvalni Državi Katar za pomoć u izgradnji Islamskog centra u Rijeci sponzorstvom emira Države Katar Hammad bin Khalife Al-Thanija.
img_7506
Glavni imam je napomenuo da su kroz Islamski centar od otvorenja prošle tisuće posjetitelja a među njima je veliki broj onih koji nisu muslimani što nas posebno raduje jer Islamski centar nismo gradili samo za muslimane nego za sve dobronamjerene ljude. Također se zahvalio i Republici Hrvatskoj koja čini sve da svima, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili drugu pripadnost omogući nesmetan rad u okviru svojih vjerskih i drugih uvjerenja a tomu dokaz je i današnji dolazak glavne tajnice MVEP gospođe Cvjetkovići u pratnji Velepolsnice Države Katar.
img_7518
Velposlanica Države Katar NJ.E. Moza Bint Nasser Al Thani u Islamskom centru Rijeka
img_7532
Nakon službenog obraćanja glavnog imama Velepslanica je izrazila svoju zahvalnost na ukazanom gostoprimstvu i svoju oduševljenost Centrom koji doista plijeni kako arhitekturom, funkcionalnošću i svojom pozicijom. Veleposlanica je također istaknula da će Država Katar i dalje biti na usluzi kako Islamskoj zajednici u Hrvatskoj tako i Islamskom centru u Rijeci.
img_7534
Po završetku obraćanja NJ.E. Veleposlanice  glavni imam je pozvao predstavnicu Vijeća žena MIZ Rijeka, muallimu Almedinu Mujkanović da Veleposlanici uruči skromni poklon, ručno izrađen u znak zahvalnosti Države Katar i Njenoj posjeti Islamskom centru. Veleposlanica se zahvalila na prijemu i toploj dobrodošlici kao i na poklonu. Izrazila je spremnost za suradnju i nadu da će se kroz istu razvijati postojeći dobri odnosi.
img_7541
Hajrudin ef. Mujkanović poželio je veleposlanici mnogo uspjeha na novoj dužnosti u R Hrvatskoj.
poklon_veleposlanici
Dodjela poklona ručno izrađenog Velepolsnici u ime Vijeća žena MIZ Rijeka, muallima Almedina Mujkanović
k33
Ovo je prigod da se Kataru zahvalimo za na pomoći u izgradnji Islamskog centra koji, osim što ima iznimno veliku arhitektonsku vrijednost, privlači i veliki broj posjetitelja. To je projekat koji je angažmanom Države Katar, Hrvatske te lokalne i regionalne samouprave, dokazao naše prijateljstvo, otvorenost Rijeke i cijelog ovog kraja“, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izražavajući nadu kako je ovo tek početak uspješne suradnje.
katar_-grad
Izjave gradonačelnika Grada Rijeke i Veleposlnice Države Katar prilikom službene posjete Gradu Rijeci i PG županiji   
 
“Izgradnja Islamskog centra u Rijeci dokaz je da ove dvije države njeguju dobre odnose pa je dobro razmjenjivati delegacije radi što boljeg upoznavanja. Za investiranje je potrebna dobra klima koja ovdje postoji, potom tehnologija  i obostrana volja. Za dobre investicije porebne  su ideje i sredstva koja omogućavaju realizaciju. Spremna sam prihvatiti vaše idje i proslijediti ih Državi Katar”, kazala je velepolsnica Države Katar u Republici Hrvatskoj NJ.E. Moza Bint Nasser bin  Ahmed Al Thani .
(Ostale fotografije pogledajte u GALERIJI)
H.M.