Vijeće žena MIZ Rijeka u posjeti Udruženja žena Izvor u Bužimu

hor_bužim

U subotu, 06.11.2010.g. Vijeće žena Medžlisa IZ Rijeka organiziralo je jednodnevni izlet i posjetu Udruženju žena “Izvor” u Bužimu. U subotu, u ranim jutarnjim satima 50-ak žena, članica Vijeća žena MIZ Rijeka, krenule su put Velike Kladuše i Bužima. Jednodnevni izlet Vijeća žena predvodila je predsjednica Vijeća, Dina Jahić sa svojim suradnicama i glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović. Oko 10,00 sati ujutro već na graničnom prijeluzu Vijeće žćena je dočekal predsjednica Udruženje žena Izvor godp. Jasmira, koja je od granice vodila daljnji tijek druženja i izleta. Kako je Velika Kladuša poznata po nekim svojim znamenjima, iskorištena je prilika za posjetu prlijepog starog Grada Velika Kladuša, s kojeg se vidi cijela panorama Kladuše. Nakon razgledavanja starog Grada, upriličen je doručak i kahva u jednom restoranu u samom centru Velike Kladuše, a poslije ,alog osvježenja od puta, Vijeće žena je posjetilo i većpoznatu pijacu u Velikoj Kladuši, iskoristivši priliku za kupiti nešto čega nema u Rijeci. Nakon  obavljene pijace u 13,00 sati krenulo se put Bužima a za nekih 45 minuta konačno se i stiglo na pravo odredište, grad Bužim. U Bužimu Vijeće žena MIZ Rijeka dočekale su neke od članica Udruženje, upoznavši musafire sa protokolom boravka u Bužimu, nakon čega se prvo posjetilo Šehidsko turbe braće Nanića i svih pogunilh šehida grada Bužima u zadnjem ratu i agresiji na Bosnu i Hercegovinu. U jednom dostojanstvu i miru glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović, je predstavio i jednog od domaćina, imam Eniz ef. Veladžića, koji je prisutne upozano sa poviješću grada Bužima i Šehidskim turbetom braće Nanića, koji na neki način postao simbol stradanja Bošnjak/Muslimana u tako malom gradu gdje je svoje živote za odbranu prvo svoje Domovine, vjere i Grada dalo veliki broj branitelja, ako Bog da šehida, mahom mladića među kojima je bilo i onih koji su imali manje od 18. godina. Kako vrijeme nije dozvoljavalo duži boravak na jednom posebnom i časnom mjestu u Bužimu, koje čuvaju bosanski šehidi Bužima i okolice. Napravljena je zajednička fotografija za uspomenu ali i poziv domaćina da se jedan ovakav izlet organizira u avgustu kada se obilježavaju Slobodarski dani Bužima, sjećajući se sinova Bosne, njenih ako Bog da šehida.

Nakon posjete Šehidskom turbetu braće Nanića, pojećen je i stari grad Bužim, upoznate njegove ljepote i duga povijest. “Stari grad Bužim bio je utvrda a oko njega su bila naselja. Stari grad leži na nadmorskoj visini 325 metara. Bio je jedan od najvećih gradova u Krajini, a cuvali su ga dizdari i stražari. Branjen je puškama i topovima. Na ovom velikom srednjovjekovnom zdanju ističu se donzon kule, puškarnice, odaje tamnice, bastioni i tabije (bedemi, utvrde) sa ostacima zidova stare džamije. Grad je renesansna građevina koja je bila vojna utvrda i plemićki dvorac.Ispod grada nalazi se drvena džamija sa drvenim minaretom, sagrađena u 18. stoljeću, za koju se smatra najstarijom drvenom džamijom na čitavom Balkanu. Unutrašnjost džamije je tipično orijentalna: prekrivaju je stari šareni ćilimi, a tu su i stari orijentalni dokumenti i mala priručna biblioteka vjerskih i svjetovnih knjiga. U haremu ove džamije su nišani bosanskih alima (učenjaka), gazija (junaka), šehida (poginulih u boju) uz daleko poznate fenomene hadžijskog kamenja, džumanskih dova i mezarovi. Ispod grada nalazi se drvena džamija sa drvenim minaretom, sagrađena u 18. stoljeću, za koju se smatra najstarijom drvenom džamijom na čtavom Balkanu. Unutrašnjost džamije je tipično orijentalna: prekrivaju je stari šareni ćilimi, a tu su i stari orijentalni dokumenti i mala priručna biblioteka vjerskih i svjetovnih knjiga”.

Nakon razgledavanja ljepota, istina porušenog i narušenog zubom vremena Starog grada i drvene džmije, koji se pripremaju za jednu kompletnu rekonstrukciju koja će potrajati duže vrijeme, ali će grad Bužim dodatno učiniti ljepšim i interesantnim svim posjetiocima koji dođu u Bužim, organizirana je zajednička večera  Vijeća žena i domaćina Udruženja žena Bužim. Poslije večere  ugodnog druženje i razgovora, Vijeće žena MIZ Rijeka je kao zank pažnje i zahmeta Udruženju žena uručilo skromne poklone u znak na dugo sjećenje, i zahvalnost što je Udruženje žena Izvor iz Bužima među prvima posjetilo MIZ Rijeka i dalo svoj obol i napor u organizaciji posjete kraišnika na svečanosti polaganja kamena temeljca za Islamski centar u Rijeci, 03.10.2009.g. Kako su kraišnici a posebno kraiškinje poznati po veselju pripremljeno je zajedničko druženje uz pjesmu do kasno u noć. Nakon lijepog druženja u kasnim večernjim satima Vijeće žena MIZ Rijeka se zaputilo put Rijeke, a u Rijeku se stiglo u ranim jutarnjim satima zadovljni izletom i posjetom Bužimu.

Hajrudin ef. Mujkanović