Visoka delegacija IR Iran i Sabora RH posjetila Islamski centar

Islamski centar rijeka mala

iran_4

U nedjelju, 19.10.2014.g. Islamski centar Rijeka je posjetila visoka delegacija Islamske Republike Iran u sastavu: g. JABBAR KOUCHAKI NEZHAD (predsjednik izaslanstva Iransko-Hrvatskog prijateljstva, g. ALLAHYAR MALEKSHAHI, g. SEYED HOSSAIN NAGHAVI HOSSAINI, g. SAID AHSSAN ALAVI, g.  SALAR MORADI (svi članovi Iranskog parlamenta IRI) te g. ALIREZA PISHEHVARI – tajnik Iransko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva. U pratnji delegacije kao domaćini bili su i predstavnici Hrvatskog Sabora, g. Milovan Petković i gđa. Olga Tolić. Glavni imam MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanović sa kolegom Hidajet ef. Hasanovićem dočekao je visoku delegaciju zahvalio se na posjetu te pohvalio napore uložene s ciljem razvijanja i jačanja odnosa između Republike Hrvatske i Islamske Republike Iran.

iran_1

Istaknuo je važnost i partnerstva u realizaciji 12. međunarodne izložbe inovacija (ARCA). Uključenje Islamske Republike Iran svakako će doprinijeti jačanju veza te gospodarske, kulturne i svake druge suradnje. Hajrudin ef. Mujkanović je rekao da muslimani moraju više pridavati pažnje istraživanju i izučavanju s ciljem davanja većeg doprinosa znanosti. Potom je predstavio i rad Islamske zajednice u Rijeci te članovima delegacije uz prisutvo 150 gostiju iz Slovenije prikazali dokumentarni film o izgradnji Islamskog centra u Rijeci.

iran_2

Nakon prikazanog dokumentarnog filma prisutnima se obratio i predsjednik izaslanstva IRI gospodin Nezhad koji se zahvalio na bratskom prijemu u Islamskom centru te dobrim odnosima Islamske zajednice u Hrvatskoj i Države RH. Po završetku službenog prijema musfiri su obavili podne namaz u džematu a potom je upriličen i domjenak za goste uz razgovor o nekim konkretnim projektima. Po završetku posjete Islamskom centru domaćin, glavni imam je goste proveo i upoznao sa Gradom Rijekom i njegovim znamenitostima. Članovi delegacije izrazili su svoje zadovoljstvo viđenim u Rijeci, a posebno ih se dojmila pozicija muslimana i Islamske zajednice.

H.M.