Zagrebački muftija sa suradnicima u prvom službenom posjetu gradu Rijeci

Posjet zagrebackog muftije 1 (140 x 93)

Zagrebački muftija, dr. Aziz ef. Hasanović, sa suradnicima, boravio je danas u prvom službenom posjetu Gradu Rijeci. Jedna od tema susreta s riječkim gradonačelnikom je bila i dogovor oko pripreme za otvorenje Islamskog centra u Rijeci, čija je gradnja pri završetku, a koje je najavljeno za kraj ožujka odnosno početak travnja.

posjet_zagrebackog_muftije_4_(600_x_400)Zagrebačkog muftiju i suradnike u Salonu Grada Rijeke primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić. U pratnji zagrebačkog muftije bili su Nermin ef. Botonjić, šef Kabineta muftije, Irhad Meheljić, član Mešihata Islamske zajednice i koordinator za izgradnju IC pri Mešihatu IZ, Mevludi ef. Arslani, član Mešihata IZ i ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmed Smajlović, Ekrem Budimlić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Rijeka i Hajrudin ef. Mujkanović, glavni imam Medžlisa IZ Rijeka.  Uoči posjeta Grad Rijeci, zagrebački muftija posjetio je i riječkog nadbiskupa msgr. dr. Ivana Devčića. Službenom prijmu prethodio je radni sastanak, kojem su uz gradonačelnika Vojka Obersnela nazočili Irena Miličević, pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav i gospodarenje imovinom, Srđan Škunca, pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem i Ljiljana Buljan, pročelnica Odjela gradske uprave za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje.

posjet_zagrebackog_muftije_1_(600_x_400)

Uz zahvale na dosadašnjoj izuzetno uspješnoj suradnji, teme radnog sastanka doticale su se aktivnosti vezanih uz pripremu tehničkog pregleda Islamskog centra u Rijeci, uređenje privremenog pristupa do Ulice Čavalsko sa novoizgrađene brze zaobilaznice gdje je ostavljen izlaz prema ulici Čavalsko, dok se ne riješi trajno pitanje prometnice, a bilo je riječi i o postojećim bukobranima na zaobilaznici, koji su u nadležnosti Autocesta Zagreb – Rijeka. Naime, trenutno su uz zaobilaznicu postavljeni neprozirni bukobrani tako da se Islamski centar u Rijeci uopće ne može vidjeti pa je iznesen prijedlog da se razmotri mogućnost da se barem gornji element izvede iz providnom materijalu kako bi se  prekrasni objekt  otvorio pogledu, što je od interesa ne samo za Islamski centar već  i Grad Rijeku.

posjet_zagrebackog_muftije_3_(600_x_400)Pozdravljajući goste, gradonačelnik Vojko Obersnel je naglasio kako je gradnja Islamskog centra u Rijeci pri završetku, a otvorenje se očekuje uskoro, što će za Rijeku kao multietički i multikultirni grad biti dodatni iskorak u iskazivanju otvorenosti i suživota.Ujedno, to će biti i ostvarenje dugogodišnje želje riječkih muslimana da dobiju adekvatno mjesto za molitvu, a osim sakralne riječki Islamski centar imat će i izuzetnu kulturološku vrijednost, širu od vjerske na dobrobit svih građana Rijeke, kazao je Obersnel.Zagrebački muftija, dr. Aziz ef. Hasanović zahvalio je gradonačelniku Obersnelu na svemu što čini da Rijeka bude u svijetu prepoznata kao multietički grad. „Rijeka živi multikulturu bez ikakvih predrasuda prema ičemu i ikomu, a Islamski centar bit će na neki način ponos Rijeke“, kazao je muftija Hasanović. Riječka džamija istovremeno je i središte za izučavanje arhitekture koju već sada pohode profesori i studenti iz zemlje i inozemstva, kako bi vidjeli kako se ideja jednog umjetnika poput Dušana Džamonje može pretvoriti u umjetničko djelo arhitekture.

posjet_zagrebackog_muftije_2_(600_x_426)Muftija Hasanović je najavio kako će uz brojne ministre i muftije iz cijelog svijeta, otvorenju riječkog Islamskog centra, kojeg je nazvao europskim događajem za Muslimane, nazočiti i katarski Emir koji je sufinancirao njegovu gradnju te pozvao gradonačelnika Obersnela, da kao domaćin bude dio Odbora za doček. „Islamska zajednica u RH želi pokazati Europi da Hrvatska živi ono što je kao država potpisala, te da je Islamska zajednica u Hrvatskoj najbolji primjer za cijelu Europu, kako se rješava muslimansko pitanje, odnosno kako bi se trebalo rješavati pitanje kršćanske manjine u drugim zemljama svijeta“, rekao je muftija te nadodao da je riječka džamija najbolji primjer kako se gradi vjerski objekt. „Riječka džamija bit će most suradnje i ujedno dobar razlog gospodarstvenicima za ulaganje na ovom području, a s hotelima koji će imati halal certifikat poslužit će i kao adut za jačanje turizma“, rekao je muftija te zaključio da će jedna od uloga riječkog Islamskog centra biti preveniranje svih oblika radikalizma kojim danas muči cijeli svijet.

Hajrudin Mujkanović