Zajednička akcija Mešihata IZ, Hrvatskog Caritasa i Hrvatskog crvenog križa za pomoć narodu Sirije

ic mala novo

 

 

 

 

JEDAN KRUH I JEDAN POKRIVAČ ZA SIRIJU – Zajednička akcija Mešihata Islamske zajednice, Hrvatskoga Caritasa i Hrvatskoga crvenog križa

kruh_i_pokrivacU Islamskom centru u Zagrebu održan je 24. siječnja radni sastanak na kojem su sudjelovali zagrebački muftija dr. Aziz Hasanović, mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa, dr. Nenad Javornik, izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa, i dr. Jamal Assad, službeni predstavnik Sirijskoga nacionalnog vijeća u Republici Hrvatskoj. Tema radnog sastanka bilo je organiziranje akcije humanitarne pomoći narodu Sirije pod nazivom “Jedan kruh i jedan pokrivač za narod Sirije”. Hrvatski Caritas, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Hrvatski crveni križ udružuju u zajedničkoj akciji kako bi pomogli Sirijcima, koji se nalaze u ratu u kojem je poginulo oko 60 tisuća ljudi, a 650 tisuća je izbjeglo iz zemlje.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka dr. Hasanović izjavio je: “Koristim ovu prigodu da se zahvalim Caritasu i Crvenom križu koji su se odazvali pozivu.” Istaknuo je da se tim sastankom šalju dvije poruke, poruka suosjećanja i poziv građanima da se u granicama mogućnosti pomogne narodu Sirije. Zahvalio je medijima na zanimanju te pozvao vjernike da potvrde svoju vjeru pomažući narodu Sirije. Najbolji izraz dobrote je “nahraniti gladnoga, odjenuti gologa i zbrinuti beskućnika”, a oko 200.000 Sirijaca nalazi se na granici s Turskom pod vedrim nebom. Biskup Mrzljak istaknuo je da je Hrvatski Caritas uvijek tu kada treba pomoći, bez obzira na vjeru i naciju. Spomenuo je papu Benedikta XVI. i njegov posjet Libanonu, gdje je pozvao na mir u Siriji i naveo Siriju kao mjesto suživota kršćana i muslimana. Damask je značajan i za kršćane i kao mjesto početaka Crkve. Biskup je zahvalio muftiji Hasanoviću na pozivu, napomenuvši da se Caritas rado uključio u akciju kao šti u uvijek čini kada treba pomoći. Na sastanku su se svi složili oko zajedničkih trajnih vrijednosti te kako u akciju treba uključiti mlade. Dr. Nenad Javornik izjavio je da je svaka pomoć u mandatu Crvenog križa, a Hrvatski crveni križ odazvao se pozivu Međunarodnog crvenog križa i crvenog polumjeseca. Izrazio je veliko zadovoljstvo sastankom i pozvao sve na podršku akciji.

Uplata donacija može se izvršiti na račune Hrvatskog Caritasa (2340009-1100080340, poziv na broj 231), Hrvatskog crvenog križa (2340009-1511555516) ili Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj (2340009-1100085466, opis plaćanja: Donacija za pomoć Siriji), a također se može donirati novac putem telefona na brojeve Hrvatskog Caritasa (060 9010) ili Hrvatskog crvenog križa (060 9011).

Hajrudin Mujkanović