Započela izgradnja Islamskog centra u Rijeci

Veilki dan za muslimane Rijeke

Započela izgradnja Islamskog centra u Rijeci

Pet mjeseci nakon svečanog polaganja kamena temeljca Islamskog centra u Rijeci, održanog 03.10.2009.g. pred brojnim visokim uzvanicima vjerskog i državnog svjetonazora, u petak 12.03.2010.g. svečano je  obilježen i službeni početak gradnje Islamskog centra. Tog dana,  na gradilištu Islamskog centra okupili su se predstavnici Mešihata IZ u Hrvatskoj na čelu sa uvaženim Muftijom Ševkom ef. Omerbašić, čelništvo Medžlisa IZ u Rijeci i nekoliko stotina nazočnih džematlija, koji su prigodnim vjerskim programom svečano označili početak radova na izgradnji Islamskog centra. Imami i muallimi Medžlisa IZ Rijeka neposredno prije početka svečanosti proučili su hatmu za sve vakife koji su preselili na ahiret koji su dali svoj nesebični doprinos razvoju Islamske zajednice u Rijeci, kao i potpori izgradnje Islamskog centra, a koji su nas svojim djelima obvezali da ih se po dobru sjećamo. Svečanost početka gradnje Islamkog centra otvorio je četvrti najljepši glas i učač Kura’na na svijetu, glavni imam zagrebački hafiz Azi ef. Alili. Hatma dovu proučio je dugogodišnji riječki imam Adem ef. Smajić, koji je dugi niz, odsamih početaka bio aktivno vezan za napore relaizacije izgradnje IKC u Rijeci.

Prigodnim obraćanjem, riječima dobrodošlice i zadovoljstva prisutnima se obratio i sadašnji glavni imam MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanović koji je između ostalog prisutne upozano sa dosadašnjim naporima oko izgradnje toliko željno očekivanog IKC Rijeka. U svom obraćanju nije zaboravio spomenuti i one koji ostavili neizbrisiv trag ali i emanet riječkim muslimanima da hairli projekat IKC u Rijeci i dovrše. Nakon izlaganja i obraćanj glavnog imama MIZ Rijeka, prisutnima se obratio i predsjednik IOM Rijeka, podsjetivši na dosadašnje napore riječkih mualimanaoko pripremnih radnji za izgradnju IKC kao i zadataka koji će tek biti, u smislu gradnje ali i uzdizanja riječkih muslimana.

Nakon obraćanja predstavnika MIZ Rijeka, domaćina svečanosti poečtka radova , prisutnima se obratio i Muftija za Hrvatsku, Ševko ef. Omerbašić koji je u svom izlaganju dao akcenat na značaj džamije na ovim prostorima i napore koje je Mešihata IZ u HR, zajedno sa riječkim muslimanima uložio da bi se konačno projekt i realizirao. U svom izlaganju Muftija je istako i sljedeće:”.. Iako je ostala nezaboravna svečanost polaganja kamena temeljca  Islamskog kulturnog centra, ovaj današnji čin, početak građenja IKC Rijeka mnogfo je značajni jer je konačno dao nadu riječkim muslimanima da će u roku od 18 mjeseci za koliko smo potpisali ovaj Ugovor dobiti svoj davno željeni moderan, funkcionalan prostor za molitvu, za vjeronauku, za kulturu i druge poslove i aktivnosti koje Islamak zajednica provodi.Svi oni koji su donirali  svoje priloge  u vrijem kada su se samo nadali i sanjali o centru, danas su došli na svoje. Pored osiguranih sredstava od  države Qatar u iznou od 5 milijuna eura i do sad utrošenih najmanje milijun eura za kupnju zemljišta i izradu projekata i provedbu drugih poslova i aktivnosti u obvezi smo osigurati još 2 milijuna eura kako bi za 18 mjeseci imali centra sa oko 4000 kvadratnih metara.Uvjeren sam da ćete biti ponosni na svoj centar u istoj mjeri kao što su i zagrebački muslimani ponosni na svoj.Da bi, međutim, uistinu bili dostojni takvog jednog projekta nužno u njemu razviti takvu aktivnost koja će odgovarati utrošenim sredstvima i trudu. Islamski centar biti će velika prilika  Riječanima da se upoznaju sa islamom. Budući centar je uistinu jedinstven na obje obale  Jadranskog mora…”

Na kraju programa moderator svečanosti pčetka radova riječki Hidajet ef. Hasanović je pozvao predsjednika Mešihata IZ u Hrvatskoj, Muftiju Ševku ef. Omerbašića da proglasi gradilište otvorenim i preda izvođaču radova direktoru  Tvrtke GP Krk.

Nakon svečanog dijela početka radova na izgradnji IKC u Rijeci upriličen je zajednički domjenak za sve prisutne goste i džematlije.

Neka nam dragi Bog podari snage u gradnji našeg Islamskog centra.

H.M.


Započela izgradnja Islamskog centra u RijeciPočetak radova i džematlije