ZAVRŠENO DRŽAVNO NATJECANJE IZ ISLAMSKOG VJERONAUKA

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje, u Zagrebu je 30. 4. 2018. godine, održano državno natjecanje iz Islamskog vjeronauka za učenike od 5. do 8. razreda. Ovom natjecanju prethodila su dva izlučna testiranja na školskoj i županijskoj razini i od 300 prijavljenih učenika na početku natjecanja koje traje nekoliko mjeseci, do državne razine, profiliralo se 63 najboljih natjecatelja iz cijele Hrvatske.
U prijepodnevnim satima natjecatelji s mentorima okupili su se u Kongresnoj dvorani h. Salim Šabić u Islamskom centru Zagreb na otvaranju državnog natjecanja gdje im se obratio muftija dr. Aziz ef. Hasanović i predsjednik državnog povjerenstva g. Adnan Omanović pohvalivši dosadašnji trud i zalaganje te poželjevši uspjeh na natjecanju koje slijedi. Predstavljeni su i još jednom pohvaljeni prošlogodišnji Oskarovci znanja: Ali Alili, Iman Opardija, Hana Arslanović i Iman Kapetanović te njihove mentorice muallime Lamija Alili, Elmedina Begović i Edina Bešić. Muallima Suada Hadžić s natjecateljima pripremila je ramazansku čestitku učenjem ilahije: Ramazan, nakon čega su se učenici vidno opušteniji uputili u učionice na natjecanje.
Program je vodila voditeljica vjersko-prosvjetne službe Emina Mešić, koja je prenijela i najljepše želje ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje g. Jadranke Žarković Pečenković te njeno žaljenje što nije u mogućnosti prisustvovati natjecanju.

Pobjednici natjecanja

5. razred

1. mjesto
Nedim Hasanbegović, OŠ Josipa J. Strossmayera, Zagreb; mentor Mersad Kreštić
2. mjesto
Šejma Crnkić, OŠ Viktorovac, Sisak; mentorica Amila Škorić
3. mjesto dijele
Amna Hekić, OŠ Jure Kaštelana, Zagreb; mentorica Edina Bešić
Adem Hrustić, OŠ Antun i Stjepan Radić, Gunja; mentor Idriz Bešić

6. razred

1. mjesto
Hannan Al Issa, OŠ Marije J. Zagorke, Zagreb; mentor Mersad Kreštić
2. mjesto
Hatidža Hadžić, OŠ Dobri, Split; mentorica Suada Hadžić
3. mjesto dijele
Ali Alili i Selma Olomani, OŠ Lovre pl. Matačića, Zagreb; mentorica Lamija Alili

7. razred

1. mjesto
Medina Salihović, OŠ Smiljevac, Zadar; mentor Ćamil Bašić
2. mjesto
Amra Hodžić, OŠ Don L. Katića, Solin; mentor Vahid Hadžić
3. mjesto dijele
Nejla Vilić, OŠ Braća Bobetko, Sisak; mentorica Amila Škorić
Tarik Škaljić, OŠ Ivana Gundulića, Dubrovnik; mentor Rijad Kamber

8. razred

1. mjesto
Hana Arslanović, OŠ Grofa J. Draškovića, Zagreb; mentorica Edina Bešić
2. mjesto
Elma Vuran, OŠ Sv. Klara, Zagreb; mentor Mersad Kreštić
3. mjesto
Iman Dželili, OŠ Poreč, Poreč; mentor Ismet Ibiši

Svi natjecatelji dobili su pohvalnice za sudjelovanje na natjecanju, a njihovi mentori zahvalnice za vrstan rad. Posebne zahvalnice zaslužili su članovi državnog povjerenstva koji su uložili nesebičan trud u pripremi i realizaciji natjecanja.
Ovogodišnji Oskarovci znanja su: Nedim Hasanbegović, Hanan Al Issa, Medina Salihović i Hana Arslanović. U ime Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani uručio je pobjednicima vrijedne novčane nagrade. Ove godine, novčane nagrade dobili su i mentori Oskarovaca znanja.
Priznanja za osvojena mjesta od Ministarstva znanosti i obrazovanja pobjednicima će uručiti muftija Aziz ef. Hasanović na Festivalu islamskog vjeronauka u Rijeci u subotu 5.5.2018. godine.
Pobjednice iz 6., 7. i 8. razreda: Hanan Al Issa, Medina Salihović i Hana Arslanović iduće godine predstavljat će ekipu Islamske zajednice u Hrvatskoj na Međunarodnom natjecanju iz vjeronauka koje organizira Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Čestitamo svim učenicima i mentorima koji su sudjelovali na državnom natjecanju. Posebne čestitke pobjednicima, njihovim mentorima i roditeljima s dovom Allahu dž.š. da stečeno znanje i praktično primijene u životu.

Emina Mešić
Voditeljica vjersko-prosvjetne službe