Završeno Prvo natjecanje učača časnog kurana

Islamski centar Rijeka (140 x 92)

Završeno Prvo natjecanje učača kurana

img_4585

U petak, 03.01.2014.g. u ranim jutarnjim satima započelo je Prvo natjecanje učača časnog kurana a prvi natjecatelji koji su uzeli učešće su iz R Hrvatske. U petak do jacije namaza, završili su sa učenjem predstavnici R Hrvatske, ukupno njih pedeset (50). U subotu u devet sati započeo je drugi krug natjecanja a  nastupili su predstavnici Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije ukupno njih (50). Natjecanje u subotu je završilo do akšam namaza a nakon akšam namaza održana je generalna proba za završnicu natjecanja (finalno natjecanje). Nakon jacije namaza predsjednik ocjenjivačke komisije proglasila je deset najboljih finalista od ukupno njih 100 izabrno je pet djevojaka i pet muškaraca.

rijeka-15-e1389042949304

Učenje finaliste Tarika Dogana na završnom natjecanja

U nedjelju u ranim jutarnjim satima započelo je i finalno natjecanje deset najboljih natjecatelja  a među njima su: Besim Aazemi (Makedonija), Ammar Đikić  (Hrvatska), Ahmed Alili (Hrvatska), Tarik Dogan (Bosna i Hercegovina), Behija Spahić (Bosna i Hercegovina), Merjem Bajrami (Hrvatska), Merjem Silajdžić (Bosna i Hercegovina), Emir Mujčin (Bosna i Hercegovina), Amina Krdzalić (Bosna i Hercegovina) i Fatima Bektaš (Bosna i Hercegovina).

rijeka-7-e1389042707886

Zajednički sastanak reisu-l-ulema, muftija, glavnih imama, imama, predsjednika medzlisa sa šejhom Sekilom Aš Šemmeri

Nakon završenog finalnog dijela natjecanja svi imami MIZ u Hrvatskoj te imami iz BiH i Slovenije, reisu-l-uleme, muftije i drugi prisutni gosti nazočili su zajedničkom sastanku i predavanju šejha Sekila Aš Šemmerija (član vijeća Ustavnog suda i Emirov hatib) koji je prisutnima održao predavanje ukazujući na važnost uloge imama/hatib u poslu kojeg rade kao i metedo koje koriste u svom imamskom/htibskom radu. Nakon održanog zajedničkog sastanka sa gostom iz Katara u džamijskom prostoru Islamskog centra započela je i završna manifestacija Prvog natjecanja učača kurana, proglšenje pobjednika uz obraćanje gostiju iz Bosne i Hercgovine, Mkedonije, Slovenije, Katra i Hrvatske.

rijeka-10-e1389042820125

Sastanak sa šejhom Aš Šemmeri u divanhani Islamskog centra

Završna mnifestacija svečanog programa započela je učenjem kurana, Farisa Hasanovića (najmalađeg i počasnog učača-pet godina) nakon čega je glavni imam, Hajrudin ef. Mujkanović u svojstvu moderator poselamio prisutne goste a nakon pozdrava gostiju prisutnima su se obratili: ljubljanski muftija, dr. Nedžad ef. Grabus, reisu-l-ulema Iz u Makedoniji, Sulejman ef. Redžepi, izalslanik reisu-l-uleme Iz u BiH, muftija bihaćki, Hasan ef. Makić, Nasir Al Sulejti, predsjednik ocjenjivačke komisije natjecanja učača kurana  potom i zagrebački muftija dr. Aziz ef. Hasanović. Nakon obraćanja uvaženih gostiju svim natjecateljime su podjeljeni pokloni nakon čeg su proglašeni najbolji natjecatelji od ukupno deset finlista.

rijeka-25-e1389043259557

Dodjela poklona muftije Hasanovića gospodinu Nasiru Al Sulejti u znak zahvalnosti i trud za doprinos IC i natjecanju učača

rijeka-30-e1389043396366

Zajednička fotografija svih učesnika i gostiju

rijeka-28-e1389043345578

Prvo mjesto osvojio je  Tarik Dogan iz Bosne i Hercegovine

Drugo mjesto osvojila je Behija Spahić iz Bosne i Hercegovine

Treće mjesto osvojio je Besim Azimi iz Makedonije

Četvrto mjesto osvojio je Ahmed Alili iz Hrvatske

Peto mjesto osvojila je Fatima Bektaš iz Bosne i Hercegovine

Šesto mjesto osvojila je Amina Krdžalić iz Bosne i Hercegovine

Sedmo mjesto osvojio je Emir Mujčin iz Bosne i Hercegovine

Osmo mjesto osvojio je Ammar Đikić iz R Hrvatske

Deveto mjesto osvojila je Merjem Silajdžić iz Bosne i Hercegovine

Deseto mjesto osvojila je Merjem Bajrami iz R Hrvatske

rijeka-19-e1389043064842

Po završetku svečanog dijela ntjecanja te proglašenja pobjednika dovu je proučio šejh Sekil Aš Šemmeri nakon čega je napravljena i zajednička fotografija sa svim natjecateljima. Poslije podne namaza za goste je pripremljen zajednički ručak.

Medzlis Islamske zjednice Rijeka se zahvaljuje Ministarstvu Vakufa Drzave Katar, Mešihatu IZ u Hrvatskoj, svim ntjecateljima i gostima koji su sudjelovali i prisustvovali Prvom natjecanju učača časnog kurana moleći Svevišnjeg Boga da ih nagradi za trud.

(Preostale fotogrfije pogledajte u rubrici GALERIJA)

Hajrudin Mujkanović