Ramazanske aktivnosti MIZ Rijeka 2017

MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE RIJEKA

     RAMAZANSKE AKTIVNOSTI 2017./1438.h.g. 

Teravih namaz će se klanjati u 23:00 h, a prva teravija je u petak, 26.05.2017.g.

Prvi dan ramazanskog posta je u subotu, 27.05.2017.g.

Mukabela na hrvatskom jeziku će se učiti prije podne namaza (prijevod).

Mukabela na arapskom će se učiti poslije ikindije namaza (ponedjeljak, utorak, srijeda i četvrtak) a (petak, subota i nedjelja) poslije podne namaza.

Škola KUR’ANA za džematlije će biti poslije mukabele: petaksubota-nedjelja (voditelji imami MIZ Rijeka).

Predavanja za žene ŠKOLA KUR’ANA I ISLAMA“ će biti subotom poslije podnevske mukabele. Voditeljice muallime MIZ Rijeka: Besima Đikić, Meliha Hasanović i gosti.

Mevludi – prigodnim programom će se obilježiti mubarek noći LEJLETU-L-BEDR i LEJLETU-L-KADR a program će izvesti imami i muallime Medžlisa islamske zajednice Rijeka i gosti.

Omladinski susreti će biti subotom (posjet riječke omladine drugim Medžlisima).

Omladinski iftari će biti organizirani petkom/nedjeljom i drugim danima po potrebi.

Ramazanski iftari – kao i prethodnih godina, i ove godine Medžlis IZ će organizirati  zajedničke džematske  iftare i to: džematski iftar povodom LEJLETU-L-BEDRA, ponedjeljak, 12.06.2017.g., iftar povodom LEJLETU-L-KADRA, srijeda, 21.06.2017.g. Svojim angažmanom i prisustvom oplemenimo najodabraniji mjesec u godini, a samim tim i naš Islamski centar. Neka Vas Uzvišeni Allah, dž.š., nagradi za nesebičan trud u potpomaganju organizacije i ovogodišnjih ramazanskih iftara za postače. Sve uplate iftara u blagajni MIZ Rijeka bit će namjenjene za suorganizaciju svih džematskih iftara, omladinskih iftara i iftara za putnike namjernike /goste. Cijena uplate jednog iftara je 40,00 kn.

Radno vrijeme restorana – od 12:00 sati do poslije teravih-namaza. Sve narudžbe i dogovore vezano za organiziranje obiteljskih/prijateljskih ramazanskih iftara možete dogovoriti izravno u restoranu Islamskog centra „SVJETLOST MORA“ ili na telefon: 099 838 7239 / e-mail:medanhasanovic@gmail.com

Uplate zekata i sadekatu-l-fitra prema Odluci Rijaseta IZ u BiH i Vijeća muftija, visina nisaba za ramazan 2017.g./1438.h.g. iznosi cca. 3.267,00 eura (cca. 24.688,00 kuna). Minimalni zekat iznosi cca. 92,00 eura ili cca. 680,00,00 kuna. Visina sadekatu-l-fitra ove godine (prema Odluci Savjeta muftije u RH) iznosi 40, 60 i 100 kuna po osobi. Molimo Vas da svoje obveze zekata i sadekatu-l-fitra uplatite u mjestu gdje stalno boravite i radite, jer time izravno pomažete vjeronaučni fond i vjersko-prosvjetne djelatnosti Islamske zajednice u Primorsko-goranskoj županiji. Svojim uplatama zekata i sadekatu-l-fitra pomažete razvoj islamskog vjeronauka u 41 osnovnoj i srednjoj školi, kao i nastavu vjeronauka u mektebu. Neizmjerno smo Vam zahvalni za Vaš doprinos u realizaciji svih vjersko-prosvjetnih aktivnosti i neka Uzvišeni primi Vaše zekate, sadekatu-l-fitre i sva druga davanja u ramazanu i van ramazana.

Nastava islamskog vjeronauka – završetak nastave u školama je u petak, 16.06.2017.g. a zadnji dan mektebskog vjeronauka je u subotu, 10.06.2017.g.. Za vrijeme mjeseca ramazana neće biti mektebske nastave, osim „ŠKOLE KURANA“ za džematlije i polaznike koji svoje učenje Kur’ana žele poboljšati, a ramazan je najbolja prilika za to. Tečajeve će održavati imami i muallime MIZ Rijeka shodno gore navedenim terminima. Nadamo se da ćete svoju djecu slati na tečajeve i da će svojim dolascima na mukabele, usavršiti učenje Kur’ana. Islamski vjeronauk i u narednoj školskoj godini će biti naš prioritet, a to možemo postići samo zahvaljujući Vama roditeljima koji ćete svoju djecu  redovno slati na vjeronauk i pratiti njihov rad i napredak. Pozivamo Vas da ispunite svoju roditeljsku obvezu, da svoju djecu šaljete na nastavu Islamskog vjeronauka, kako u škole tako i u mekteb.

Radno vrijeme ureda Medžlisa Islamske zajednice Rijeka

svaki dan od 10:00 do 17:30 h i 15 minuta prije/poslije teravih namaza

N a p o m e n a:

Gore navedene aktivnosti će se obavljati u Islamskom centru Rijeka, Ante Mandića 50.

Teravih namaz će se klanjati i u džematu Dramalj Vukovarska 76., (Crikvenica).

Molimo Vas da svojim savjetima kao i svojim angažmanom poboljšate rad i napredak naše Zajednice. Molimo Vas da ukoliko niste izvršili svoje materijalne obveze prema Islamskoj zajednici u Rijeci to učinite u mjesecu RAMAZANU, u svoju korist i korist Zajednice.

Prvi dan RAMAZANSKOG BAJRAMA je u nedjelju, 25.06.2017.g./1. Ševval 1438.h.g.

 SABAH NAMAZ će se klanjati u 04:45 a BAJRAM NAMAZ u 05:45 sati.

Čestitamo Vam nastupajući mjesec RAMAZAN, da ga u zdravlju, radosti i rahatluku ispostite!

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN